Norske kommuner og NND besøker SKB og Oskarshamn

Norske kommuner og NND besøker SKB og Oskarshamn

Forfatter
Jan Johannessen
Dato
April 9, 2025

I Sverige har man forsket på sikre deponier foratomavfall i 30 år. Nå avsluttes programmet. Hvorfor? Man har funnet frem til engod og sikker løsning.

Tirsdag og onsdag har NND og de norske kommunene Halden, Aremark, Lillestrøm og Aurskog-Høland vært på studiebesøk hos svenske SKB i Oskarshamn.Her ligger et av verdens mest avanserte laboratorier for å forske på deponeringav atomavfall, Äspölaboratoriet som eies av SKB.

SKB er det svenske selskapet som tar hånd om alt radioaktivtavfall fra de svenske atomkraftanleggene. Sverige har i motsetning til Norgehatt flere kommersielle atomkraftverk, og i dag har landet 7.000 tonn med bruktbrensel. Til sammenligning har Norge 16,5 tonn etter de norske atomreaktorene.

30 år med forskning på dypdeponier gjør at Sverige har byggetveldig god kunnskap om sikker deponering av alle typer atomavfall. Sverige harogså lang erfaring med å gjennomføre lokaliseringsprosesser for atomanlegg.  SKB har hatt et godt samarbeid med Oskarshamnkommune som er vertskommune både for forskningsanlegget og Sveriges lager for detbrukte brenselet, kalt Clab. I Clab lagres det brukte brenselet til det skalflyttes med skip til deponiet om lag 30 mil lenger nord.

Under det norske besøket fortalte kommunalråd i Oskarshamn, LucasLodge, om hvordan kommunen jobber med SKB for å sikre gode prosesser ilokalsamfunnet.  Å sørge for lokalforankring er også et viktig tema når NND jobber med lokalisering av nyeatomanleggene.

-Det er flott at Haldens politikere får sett på nært hold hvordanSverige i dag lagrer og i fremtiden planlegger for deponering av atomavfalletsitt på en trygg måte, sier ordfører Fredrik Holm i Halden kommune om studiebesøkettil Oskarshamn.

Nylig vedtok kommunen å fortsette samarbeidet med NND som muligvertskommune for både lager og dypdeponi.

-Det er også veldig nyttig å få et innblikk i hvordan et deponikan fungere i virkeligheten mens det fortsatt er mulig, legger Håkon Tolsby,ordfører i Aremark kommune til, og sikter til at forskningsprogrammet i Oskarshamnskal avvikles.

SKB har også hatt god dialog med Østhammar kommune nord forStockholm hvor det er bestemt at Sverige skal bygge dypdeponi. Området blebestemt etter mange år med forskning i laboratoriet i Oskarshamn.  Blant annet har det blitt forsket på hvordan grunnfjelletbeskytter mot stråling. Det er også forsket på hvordan innkapslingen av det bruktebrenselet blir påvirket når det ble lagret over lang tid dypt nede i marken.  I 2024 ble det gitt tillatelse til å begynne byggingenav overflateanlegg for dypdeponiene i Østhammar.

– Det er alltid like stimulerende å ta imot organisasjoner fra ulike deler avverden og fortelle og vise hvordan vi tar vare på det radioaktive avfallet påSKB. Vi har mye å være stolte av når vi viser frem virksomheten vår. Når viviser hvordan vi har valgt å gjøre ting, kan andre land lære av dette. Det erspesielt spennende med dette besøket når NND står overfor en utfordring av enannen karakter enn det vi jobber med i Sverige, men løsningene kan være desamme. Vi kan lære av hverandre, sier Erik Möller, prosjektleder i SKBInternational.

– Det har vært to intense dager med mulighet til å se storedeler av SKBs virksomhet her i Oskarshamn. Vi står overfor lignendeutfordringer som SKB, der vi må finne løsninger for å sikre en håndtering avradioaktivt avfall som er trygg for både mennesker og miljø, forklarer NNDsdirektør for kommunikasjon, Martin Andreasson.

-Vi har hatt muligheten til å se både den daglige driften iClab og Äspölaboratoriet. I tillegg har vi fått innsikt i hvordan SKB operereri lokalsamfunnet i Oskarshamn og hvor viktig lokal forankring og aksept er forå kunne utføre oppdraget, fortsetter han.