Oda Gundersen (t.h). student ved NMBU, i samtaler med Christin Arnkværn fra NND under karrieredagen på NMBU. Foto: Sander Nicolay Wichstrøm-Nilsen
Å dekommisjonere de norske historiske atomanleggene vil ta mange år. Behovet for ny kompetanse og rekrutering vil være løpende.
Gode ideer og kreative hoder er det NND trenger for å løse samfunnsoppdraget. Nylig deltok NND på Norges Miljø og Biovitenskapelige universitet (NMBU) sin karrieredag. Når vi deltar på karrieredager kommer vi i kontakt med potensielle kandidater, og kan fortelle mer om NNDs samfunnsoppdrag og mulighetene dette gir for en spennende arbeidshverdag.
Oda Gundersen, som studerer Nukleær og miljøvitenskap, var en av de som ville prate med NND. Hun skal skrive masteroppgave om Nuclear Forensic i avfallshåndtering under dekommisjoneringen av forskningsreaktorene i Halden og Lillestrøm. Nuclear Forensic betyr at man undersøker kjernefysiske materialer for å finne bevis på hvor de kommer fra, hvordan de har blitt transportert, og hvordan de har blitt beriket
I NND har vi mange utfordringer og problemer. Derfor samarbeider vi med NMBU og studentenes arbeid med masteroppgavene. Studentene bygger kunnskap som vi kan nyttiggjøre i dekommisjoneringen av de norske historiske atomanleggene.
–Bærekraft og miljø har alltid vært tema gjennom skolegangen, forteller Gundersen.
-Jeg ble tidlig introdusert til avfallshåndtering og så hvor stort og kompleks det faktisk kan være. Når jeg i tillegg ble introdusert til radioaktivitet i avfallet, begynte virkelig ting å bli komplisert. Her kan jeg bruke kompetansen min til noe nyttig, forteller hun videre.
-Det er essensielt å kunne samarbeide med NND for å få masteroppgaven til å bli slik som jeg ønsker, så jeg er ekstremt spent på hvordan den kommer til å utvikle seg videre!
Om det å møte NND på NMBU sin karrieredag sier Gundersen:
-Det å snakke direkte med menneskene i bransjen, er noe helt annet enn at kontakten går på mail, teams eller zoom. Da tror jeg også jeg snakker på vegne av de fleste studenter. Det er ingen som er mer engasjert eller drevet til å bidra i en bedrift enn nyutdannede studenter, sier hun.
– Så det at jeg fikk muligheten til å ikke bare stille spørsmål, men også vise fram mitt engasjement og interesse for NND, gjorde at jeg allerede følte meg mer knyttet til bedriften, avslutter hun.
Vi håper å se og høre mer fra Oda og alle andre studenter som ønsker å bidra i arbeidet med å dekommisjonere de norske historiske atomanleggene og samfunnsoppdraget NND har. I sommer har du som er student mulighet til å jobbe i NND. Sammen med andre studenter vil du jobbe med spennende prosjekter. Du kan lese mer om sommerjobbene på finn.no