Kjeller

Norges første atomreaktor ble bygget på Kjeller i Lillestrøm kommune. Den var verdens sjette atomreaktor. Anlegget eies og driftes IFE. NND skal ta over anlegget for dekommisjonering.

Jeep II på Kjeller var Norges siste atomreaktor i drift. Den ble stengt i 2019. Foto: IFE

Kjeller reaktorene

Byggingen av atomreaktorene på Kjeller i Lillestrøm kommune, var ledd i en nasjonal strategi for å modernisere Norge etter krigen. Det har fra 1951 til 2019 vært totalt tre reaktorer i drift ved IFE sine anlegg på Kjeller.

JEEP I
Norges første reaktor JEEP I (Joint Establishment Experimental Pile), ble satt i drift på Kjeller i 1951. Hovedformålet var som nøytronkilde til nøytronspredningseksperimenter, men den ble også brukt for produksjon av radioaktive isotoper.

JEEP I-reaktoren ble stengt i 1967. Den første reaktortanken er lagret i KLDRA. Reaktorblokken med den siste reaktortanken står fortsatt igjen og må dekommisjoneres. Brenselet fra reaktoren er lagret i den såkalte Stavbrønnen på Kjeller, og er det eldste og mest kompliserte atomavfallet.

NORA
NORA-reaktoren (Norwegian 0-energy Reactor Assembly) var et prosjektsamarbeid med Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) og var i drift på Kjeller fra1961 til 1968. NORA var en nulleffektsreaktor, hovedsakelig bygget for å teste reaktorkjerner for JEEP II-reaktoren. Det ble benyttet både tungtvann og lettvann (ordinært vann) som moderator for å teste ulike forhold for brenseleti reaktoren.

Alt brensel, tungtvann, kjernestruktur og tilhørende kretser fra reaktoren er fjernet. Grafitt og skjermende strukturer samt enkelte andre strukturer (bl.a.fundament) er ikke fjernet.

JEEP II
JEEP II ble startet opp på Kjeller i 1966 og er en tungtvannsmoderert reaktor som brukte lavanriket uran som brensel for produksjon av nøytroner.

Hovedformålet var som nøytronkilde til diverse nøytronsprednings-eksperimenter, men reaktoren ble også brukt for produksjon av radioaktive isotoper. Reaktoren har særlig vært benyttet til grunnforskning, men også noe anvendt forskning.

Forskningen har blant annet kommet samfunnet til gode i form av innovasjoner innen olje- og gassutvinning, batteriteknologi og kreftbehandling.

Reaktoren ble stengt 2019 etter at det ble oppdaget korrosjon i reaktoren. Brensel og tungtvann er fjernet fra reaktoren og lagret ved anlegget, men under samme sikkerhetsregime som da den var i normal drift

Før anlegget kan overføres NND og dekommisjoeneres må arealene og bygningene som skal dekommisjoneres skilles ut fra fra IFEs øvrige virksomhet på Kjeller.

Når anlegget er klart til å overføres NND må NND først få godkjent konsesjon for å eie og drive anlegget.